Pidpa laat zich leiden door de zorg voor de natuur, kwaliteit en duurzaamheid.

Zorg voor de natuur

Hartjesven
Het Hartjesven in Grobbendonk werd hersteld in zijn oorspronkelijke vorm

Dat vertaalt zich o.a. in een actief natuurbeheer, samen met verschillende partners zoals Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur en Bos. Andere voorbeelden zijn 

  • geen gebruik meer van chloor bij de productie en distributie van kraanwater 

  • de aanleg van bufferbekkens, zoals in Mechelen 

  • het project ‘slimme straat’ in Wiekevorst met een collectieve hemelwateropvang binnen de verkaveling  

  •  en het zoeken naar alternatieve waterbronnen zoals het proefproject van de Put van Rauw in Mol

 

 

 

 

Milieuvriendelijk ondernemen

Pidpa wil zelf het goede voorbeeld geven, onder meer rond het hergebruik van water. Zo wordt ruim 99% van het opgepompte water rechtstreeks of onrechtstreeks, door herinfiltratie, omgezet in drinkwater. In 2023 werd 95,2% van de reststoffen van het productieproces ingezet voor nuttige toepassingen. 

Een laatste voorbeeld zijn de inspanningen die Pidpa levert op het vlak van een rationeel energiegebruik en de aanwending van duurzame energiebronnen. Zo investeerde Pidpa in Hidrodoe in een hydrothermische warmtepompinstallatie die zorgt voor de koeling en verwarming. De warmte- en koelingsenergie wordt onttrokken aan de reinwaterkelders van het nabijgelegen waterproductiecentrum.

 

milieuvriendelijk ondernemen

 

Duurzaam aankoopbeleid

Afgelopen jaar heeft Pidpa een aantal belangrijke stappen gezet in de uitbouw van een duurzaam aankoopbeleid door de opmaak van een eigen duurzaamheidsstrategie en een bijhorende tool om de aankoopstrategie per dossier te bepalen. 

 


Daarnaast ontwikkelde Pidpa een gedragscode voor leveranciers die in 2023 reeds door 128 leveranciers werd onderschreven. Pidpa verwacht dat haar leveranciers de principes van 'duurzaamheid' en 'Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen' naleven.

Focus op zekerheid

Pidpa staat in voor de productie en levering van kraanwater, 24 uur op 24, zeven dagen op zeven. Kraanwater is een levensnoodzakelijk voedingsmiddel en een onmisbare grondstof. Daarom investeert Pidpa elke dag opnieuw in haar distributie- en productie-infrastructuur: verbeteren, vernieuwen en waar nodig uitbreiden. Zo werden vorig jaar meer dan 181 kilometer drinkwaterleidingen aangelegd en 150 kilometer risicovolle leidingen preventief vervangen.

Bij het herstellen van lekken is een van de hulpmiddelen het installeren van zogenaamde 'DMA’s' (District Metered Area): gebieden die apart worden bemeterd en waarbij de hoeveelheid aangevoerd water in dit deel van het net wordt vergeleken met het geregistreerd verbruik. Onder meer hierdoor haalt Pidpa de doelstellingen rond het niet-geregistreerd water die zijn vastgelegd in de Blue Deal.

Ook haar productie-eenheden worden vernieuwd en geoptimaliseerd, zoals de bouw van het nieuwe waterproductiecentrum in Oud-Turnhout en de installatie van een nieuw hogedrukgebouw en reinwaterkelders in het waterproductiecentrum van Grobbendonk.

Als rioolbeheerder heeft Pidpa in 2023 heel wat werk verzet. Binnen het inspectieprogramma van de rioleringen heeft Pidpa ondertussen meer dan 625 kilometer leidingen onderzocht. Vorig jaar werden 68 rioleringsprojecten gegund voor meer dan 151 miljoen euro, waarvan bijna 78 miljoen euro ten laste van Pidpa.